Tijdens de Ommegang zelf gaan de relieken voorop. Als een vraag aan de toeschouwers en een uitnodiging tot reflectie over verandering Harlindis en Relindis, twee opmerkelijke en inspirerende vrouwen. Wat hebben zij ons vandaag te vertellen, waar worden we door hen geraakt?
Hoe kunnen we met nieuwe ogen naar deze traditie kijken? Inwoners van Maaseik gingen met deze vraag aan de slag.
Tijdens twee dagen kan je als deelnemer en als toeschouwer ervaren hoe Maaseik wordt getransformeerd. In de Ommegang worden de relieken van Harlindis en Relindis door de stad gedragen en in beeldende kunst, muziek, woord en dans geven de inwoners van Maaseik hun antwoord op het verhaal van de twee heiligen.
INE UBBEN en SARAH VAESEN
CONCEPT EN REGIE
De binnenstad van Maaseik wordt getransformeerd met kleur, beweging en muziek. Wandel op zondagochtend, door de stad en ontdek hoe de inwoners van Maaseik de laatste hand leggen aan de objecten die later op de dag in de Ommegang zullen worden meegedragen. Luister naar muziek, hoor verhalen over Harlindis en Relindis en nog veel meer.
Alle participatieve projecten verzamelen aan de Sint-Catharinakerk.
Na een kort liturgisch moment worden de relieken toevertrouwd aan de Ommegang. Vervolgens komt de Ommegang in beweging en trekt deze door de binnenstad richting de Sint-Annakerk van Aldeneik (route, zie pg. 117)
Zoek een plekje in de stad en laat je verwonderen door de Ommegang die voorbij komt. Ervaar hoe kunst en religie elkaar ontmoeten en hoe de samenwerking van de inwoners van Maaseik vorm krijgt in muziek, woord, dans en kunstobjecten.
Het geheel is een verhaal, opgedeeld in 5 scènes die een antwoord proberen te geven op: wat is transformatie, wat betekenen Harlindis en Relindis voor ons vandaag en hoe kunnen we ons vandaag de dag door hen laten raken.
De Ommegang komt aan in Aldeneik.
Bij aankomst in Aldeneik eindigt de Ommegang in een apotheose-concert en een interreligieuze gebedsviering, een reflectief moment voor iedereen. Zin-zoekers kunnen hier hun hart ophalen en luisteren naar enkele bezinnende teksten. Aansluitend kan men de relieken volgen naar de kerk, waar er mogelijkheid is tot aanbidding. Blijf gerust nog even nababbelen.
Zoek je verdieping? Wil je de week die nu zal komen nog intenser beleven? Dan kan je elke dag de relieken aanschouwen in de Sint-Annakerk van Aldeneik.
Aldeneik ontwaakt en maakt zich klaar voor de terugtocht van de relieken naar Maaseik. Daar waar we de eerste dag deze Ommegang opbouwden naar een apotheose vragen we ons vandaag af: wat heeft deze week met ons gedaan? Hoe zijn we veranderd door het verhaal van Harlindis en Relindis? Meer nog: hoe gaan we voortaan anders verder?
Aan de Sint-Annakerk in Aldeneik worden de relieken overgedragen.
Na een kort liturgisch moment worden de relieken toevertrouwd aan de stappers van de Ommegang. Hierna komt de Ommegang in beweging en trekt deze richting de binnenstad van Maaseik.
Aan de Sint-Catharinakerk worden de relieken teruggegeven aan Maaseik.
Een ontroerend slotconcert nodigt ons uit op een sfeertrip naar binnen naar onze verbeelding. De muzikanten en woordkunstenaars geven ons nog een laatste vraag, een laatste woord, een laatste vonk waarmee we verder kunnen.
Een liturgisch moment, met een zending van de pastoor, sluit de Ommegang af.
We sluiten de terugkeer van de relieken af met een moment van samenzijn in de binnenstad van Maaseik.
18-09-2022
MAASEIK > ALDENEIK
van Sint-Catharinakerk
naar Sint-Annakerk
25-09-2022
ALDENEIK > MAASEIK
van Sint-Annakerk
naar Sint-Catharinakerk
Sint-Catharinakerk Maaseik
Waagstraat
Grote Kerkstraat
Markt
Eikerstraat
Burgemeester Philipslaan
Bospoort
Bosstraat
Markt
Bleumerstraat
Monseigneur Koningsstraat
Sionstraat
Koning Fabiolalaan
Aldeneikerweg
Adelhardweg
Sint-Annakerk Aldeneik
Sint-Annakerk Aldeneik
Adelhardweg
Aldeneikerweg
Koning Fabiolalaan
Sionstraat
Monseigneur Koningsstraat
Bleumerstraat
Markt
Bosstraat
Bospoort
Burgemeester Philipslaan
Eikerstraat
Markt
Grote Kerkstraat
Waagstraat
Sint-Catharinakerk Maaseik
FIEN GEERS
TEKST
Fien Geers creëert de teksten voor de ommegang. Met een poëtische noot brengt ze het verhaal via de koren en vertellers tot bij de mensen.
HANNE GEERTS
KLEDIJ / KOSTUUM
Hanne Geerts verzorgt de kledij en de kostuums in de Ommegang. Hiervoor laat ze zich inspireren door de kunstwerken van de ontwerpers. Materiaalkeuze, kleur en vorm zijn hierbij leidend. Resultaat zijn kledij en kostuums met een uitgesproken karakter en referentie aan het werk dat ze begeleiden.
SARAH HADADIA
CHOREOGRAFIE
Sarah Hadadia verzorgt de choreografie van de Ommegang. Ze geeft beweging aan de Ommegang. Ze zet de Ommegang letterlijk in beweging: Een collectieve beweging uitgevoerd door solisten en deelnemers.
PIETER FRANSSEN
MUZIEK
Componeren en arrangeren gaan hand in hand met zijn werk als uitvoerend musicus. Voor de Ommegang en de Harlindis en Relindisfeesten componeerde Pieter Franssen muziekstukken voor harmonieën, koren en solisten uit Maaseik.
SCENE 1
RELIEKEN / ERFGOED
ANNEMIE CREEMERS
Annemie Creemers is kunstenares en geboren en getogen in Maaseik. In de jaren tachtig volgde zij kunstonderwijs aan HONIM Brussel (momenteel ressorterend onder HUB-KUBrussel) grafische en figuratieve technieken met specialisatie schilderkunst en decoratie.SCENE 2
STENEN
FRAUKE HAUBEN EN VEERLE VAN ROSSOM
Frauke Hauben (links) en Veerle Van Rossom studeren samen aan hogeschool PXL-MAD binnen de richting sculptuur en installatie.SCENE 3
DRIE GEVLEUGELDE CIRKELS
YVONNE KNEVELS
Yvonne Knevels is beeldend kunstenaar, maakt installaties in situ en focust daarbij op de kracht van de plek. Recent was haar werk te zien op de Vestingen in Ieper, waar zij met gehaakt touw een tekening maakte op de stenen muren.SCENE 4
ROZENTAPIJT
VEERLE VANNESTE EN SOFIE HERMANS
Veerle Vanneste (links) is docente atelier Scenografie & tweede graad beeldende kunsten aan de Academie voor beeldende en audio-visuele kunsten te Maasmechelen (KAMM). Actief als beeldend kunstenaar sinds 2003 (installaties, landart, performance, tekeningen,…).SCENE 5
EIN SJOEN BLOOM
JAN WINKELS
Jan Winkels, met zijn vzw Zinnebeeld, staat aan de basis van de kunstprojecten Hemel en Aarde, Ecce Corpus, Brick Art en recent het artistiek project ‘Over druuëge en driege grontsj’.